Kontakt

Pretraga

Broj poseta

Naš sajt je do sada otvoren 106246 puta.
Početna Proizvodi Ulja Orahovo ulje

Orahovo ulje

Hladno ceđeno orahovo ulje svrstava se u grupu ulja visoke biološke vrednosti zahvaljujući udelu nezasićenih masnih kiselina, koja se kreću oko 90%, a posebno prisustvu linolne i linolenske esencijalne masne kiseline. Hladno ceđeno orahovo ulje sadrži jedinstven kompleks aktivnih sastojaka izbalansiranih po prirodi i širok spektar mineralnih materija. Visoka koncentracija alfa-linolenske kiseline koja pripada grupi omega 3 kiselinama iz orahovog ulja i argin takođe sastojak orahovog ulja imaju antikoagulativno dejstvo koje blokira stvaranje krvnih ugrušaka, održavaju elastičnost i fleksibilnost arterija, te samim tim smanjuju mogućnost infrakta miokarda.

Hladno ceđeno orahovo ulje sadrži vitamine E,A i C. Vitamini A i C jačaju antioksidativna svojstva vitamina E koji štiti membrane ćelija od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Hladno ceđeno orahovo ulje je bogat izvor fosfora, kalcijuma, kobalta, gvožđa, joda i flavonida. Organski jod iz orahovog ulja reguliše rad štitne žlezde ( hipo i hiper funkcija ).

Prema istraživanju Dr. Grace i saradnika, hladno ceđeno orahovo ulje ima hipolipidemski efekat tj. Utiče na smanjenje nivoa seruma holesterola i triglicerida.

Orahovo ulje je veoma osetljivo na oksidaciju s toge se koristi u pripremanju hladnih jela, salata ili sveže testenine kao delikatesno ulje.

Čuvanje: u zatamnjenoj staklenoj ambalaži na tamnom i hladnom mestu.

 

ZANIMLJIVOST:

Posle hladno ceđenog lanenog ulja, hladno ceđeno orahovo ulje je najbogatiji izvor omega 3 masnih kiselina.

U mnogobrojnim istraživanjima je utvrđeno da orahovo i laneno ulje pružaju inzvanrednu zaštitu kardiovaskularnog sistema zahvaljujući visokom sadržaju alfa- linolenske kiseline, kao i argininu iz orahovog ulja koji organizam koristi za stvaranje azot-oksida, koji je potreban da bi arterije bile elastične i fleksibilne.

Zanimljivo je da mnoga druga hladno ceđena ulja, kao na primer maslinovo koje ne sadrži arginin su se pokazala relativno neutralna u pogladu njihove sposobnosti da štite kardiovaskultorni sistem.

Takođe u mnogobrojnim istraživanjima hladno ceđeno orahovo i hladno ceđeno laneno ulje su pokazala izvesnu efikasnost prilikom stresa kom je ljudski organizam izložen.